Tarih: 3 / Mayıs / 2024 //Sayfa hit sayısı:  4673   

Xanthomonas campestris pv. armoraciae
Siyah Çürüklük



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Xanthomonas campestris pv. armoraciae (McCulloch) Burk bakteriyel hastalik etmeni olup, bakteriyel etmen yaprak dogal açikliklarindan (stoma) bitkilere giris yapar ve bitkileri infekte edebilmesi için yaprak yüzeyinde serbest suya gereksinim duyarlar. Bu yüzden yaprak üzerinde serbest suyun varligi hastaligin ortaya çikamsi ve gelisiminde önemli bir faktördür. Hastalik etmeni genis bir sicaklik dizisinde ortaya çikar, ama genellikle daha serin kosullarda görülmektedir. Organizma tohum ve toprak kökenlidir. Ayrica infekteli bitki artiklarida önemli bir inokulum kaynagidir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Lahana, karnibahar, broccoli, turp ve salgam bu hastalik etmenine duyarlidir. Bir çok küçük ve sulumsu lekeler ilk olarak yaprak üzerinde görülür. Bu küçük benek seklindeki lekeler yuvarlak ya a açili olup, zamanla 5 mm çapinda sari, kahverengi ya da siyah bir renkli lekelere dönüsmektedir. Lekelerin etrafi sulumsu bir doku ile çevrilmektedir. Bir çok durumda lekelerin merkezi düsmekte ve yapraklarda saçma deligi gibi bir görünüm almaktadir. Hastalik belirtileri genellikle yaprak damarlari ile sinirli kalir ve koyu çizgiler damarlar boyunca var olur, küçük damarlar da zamanla hastaliktan etkilenir. Yaprak kenarlarindaki hastalik belirtileri genellikle uç yanikligi ile sonuçlanir ve daha sonra bunlar kolaylikla yirtildigi için yapraklar yirtik pirtik bir görünüm almasina neden olur. Daha yasli yapraklar küçük ve daginik beneklere sahip olabilir ve büyüklüklerinde genellikle artis olmamaktadir. Lekeler lahana baslarinin yüzey yapraklarini da kapsayacak sekilde genç yapraklarda oldugu kadar yasli yapraklar üzerinde de gizli kalabilir.





Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Dayanikli çesitlerin kullanimi.
2. Hastaliktan ari tohum ve fidelerin kullanimi. Tohumlara sicak su ya da 1 dakika %1.3 sodyum hipklorid uygulamasi tavsiye edilir.
3. Sera ve tohum yataklarinda hastaliktan ari toprak, su ve alet-ekipmani kullanilmali.
4. Yabanci ot kontrolüne, böceklerin bitkilerde yara açmamasi için böcekler ile mücadeleye önem verilmeli.
5. Hastalikli fideler hemen yetistirilme ortamlarinda uzaklastirilmali ve imha edilmeli. 6. 2-3 yil gibi uzun süre ürün rotasyonu yapilmali.
7. Asiri ve üst sulamalarindan kaçinilmali ve nem olusumu engellenmeli. Ayrica nemli kosullarda ve bitkiler islak iken çalismaktan kaçinilmali.
8. Tohum yataklari ve sera üretimi tarla üretimi yapilan alanlardan uzakta olamsina önem verilmeli.
9. Toprak dreanaji yapilmali.
10. Tarla ve sera kosullarinda bitkiler asiri derece de islak ise bu zamanlarda çalismaktan kaçinilmali.
11. Bitkileri düzenli olarak beslemeli ve asiri gübre kullanimindan kaçinilmali.
Kimyasal mücadele
Tohum yataklarinda Bakir ile karistirlimis Streptomycin antibiyotigi (200 PPM) % gün araliklara ile kullanilabilir. Fakat pratikte pahaliya gelebilir onun için pek tavsiye edilmiyor. Bakirli preparatlar bitkilerde koruyucu olarak ve yayilmasini engellemek için kullanilabilir. Ayrica bakirli preparatlar maneb ya da macozeb ile birlikte kullanilarak ilaçlarin etkinligi artirilabilir ve diger fungal etmenlere karsida koruyucu bir etki yapabilir. Genellikle bakteriyel etmenler ile mücadele zor, onun için kültürel önlemlere ve temiz çalismaya oldukça fazla dikkat edilmelidir.
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar(100 Litre su için):
Bakir Oksit WP 50% (300-400 g)
Bakir Oksiklorid WP 50% (300-400 g)
Bakir Kompleks + Mancozeb WP 21+20% (300 g)
Y
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Xanthomonas campestris pv. armoraciae
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net